Tijdens Kampen Koggestad ligt de Kamper Kogge in de haven aan de steiger en is er dagelijks ‘open schip’ in de middag van 13.30 uur tot 16.00 uur. Met name in de weekenden zijn er extra activiteiten. Tijdens de weken van de herfstvakantie 2019 zal tevens in de ochtend ‘open schip’ gehouden worden. 

Open schip

Open schip houdt in dat het schip te betreden is, te bewonderen is aan dek en onderdeks. Gedurende die tijd zijn meerdere mensen aanwezig om bezoekers / geïnteresseerden rond te leiden over het schip en verhalen te vertellen over de bouw van het schip en het varen met de Kogge. Uiteraard komt daarbij het ‘huidige leven’ aan boord van de Kogge aan bod. 


Rondleidingen over de Koggewerf 

In de periode van de expositie zullen gedurende deze periode – in ieder geval dagelijks – op vaste tijden rondleidingen verzorgd worden. Deze rondleidingen starten om 10.30 uur en om 15.00 uur.  Tijdens de rondleiding wordt de bezoeker meegenomen in de ontwikkeling van de Hanzehandel, de Kogge en haar tochten, het leven in een middeleeuws huisje en het bouwen van [model]schepen in de loop van eeuwen.  De werkplaats en de Expositieruimte, het terrein de Koggewerf, het middeleeuws huisje en de Kamper Kogge worden ingezet om zintuigelijk de beleving te ervaren van deze tijd. 

[Er]varen met de Kamper Kogge; hoe is het om als zeeman aan boord van het schip actief te zijn. 

 Gedurende de periode van 4 oktober tot 1 november 2019 zal wekelijks op zaterdagmiddag de mogelijkheid geboden worden aan geïnteresseerden om een tocht te maken met de Kamper Kogge.  Iedere zaterdagmiddag wordt in groepen van 8 – 10 opvarenden [desgewenst in middeleeuwse kleding] de mogelijkheid geboden om te varen, te zeilen en handelingen te verrichten die noodzakelijk zijn om met een Kogge te kunnen varen [bedienen helmhout, brassen van de zeilen, draaispil bedienen als het nodig is.]. Uiteraard onder toeziend oog van de bemanning. De tocht zal een uur duren. Deze tochten worden op de betreffende zaterdagen aangeboden om 13.30 uur en 15.00 uur. Na een geslaagde tocht verdient de bemanning een ‘aanleggertje’.

Koggemaaltijden – eten zoals in de Hanzetijd gegeten werd – op basis van het Hanze Kookboek. 

Gedurende de gehele periode zal op de vrijdag en de zaterdag de mogelijkheid geboden worden om een maaltijd te genieten welke gerelateerd is aan de tijd van de Hanze en het varen met de Kogge. In het Verteltheater zal de mogelijkheid geboden worden om een 3 gangen maaltijd te genieten voor maximaal 24 personen. 

Daarnaast zal in de periode van 20 september tot 1 november 2019 ook een speciaal ‘captains diner’ aangeboden worden op de zaterdagen. Dit diner zal aan boord van de Kogge genoten worden, in het ruim, in de omstandigheden zoals ze zijn. De beleving van eten en drinken in een donker schip met beperkte verwarming. Kortom zoals het aan boord geweest zou kunnen zijn. 

Verhalen van de Sprooksprekers over de IJsselkogge en een Koggereis 

De Sprooksprekers maken speciaal voor deze expositie 2 nieuwe verhalen. De bezoeker wordt meegenomen in de beleving van een Koggereis ten tijde van de Hanze en in de beleving van ‘het geheim van de IJsselkogge’. 

Iedere woensdagmiddag en zaterdagmiddag wordt een 4-tal keren door de Sprooksprekers een verhalenvoordracht gehouden in het zogenaamde Verteltheater. Om 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur en 15.30 uur wordt gedurende een 20-tal minuten de bezoeker in de [waan]wereld van de Kogge geplaatst. 

Overnachten aan boord van de Kogge in de periode van 20 september tot 1 november 2019. 

De Kamper Kogge is niet bepaald een lodge op een glamping. Het is een ‘ruw schip waar aan boord geleefd en overnacht wordt’. Iemand die het wenst, kan zelf meemaken hoe het is om aan boord van de Kamper Kogge in een (kooi of op een bank) (slaapplek) de nacht door te brengen. Weinig licht, kleine ruimte, klotsend water en in de morgen een stevig ontbijt om de nacht af te sluiten! Gedurende deze perioden kan in de nacht van vrijdag op zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag overnacht worden aan boord van de Kamper Kogge. Er is ruimte voor maximaal 10 ‘slapers’. 

Speurtochten over de Koggewerf 

Vanuit het programma ‘van Spant tot Schip’ wordt een speurtocht gerealiseerd op de Koggewerf voor met name jongere bezoekers. Deze speurtocht is dagelijks te ondernemen op de Koggewerf. Exemplaren zullen verkrijgbaar zijn bij de Expositie of in de Werkplaats.
 

Middeleeuwse survival voor jongeren van 12 tot 18 jaar 

Als jongere wens je niet naar school te gaan. Het grote avontuur roept veel meer … ben jij die jongen of dat meisje die het avontuur aankan? De elementaire zaken van stranden tijdens een begonnen reis met een Kogge zijn; 
  • In leven blijven door te eten 
  • Een wapen maken om je te kunnen verdedigen 
  • Op zoek gaan naar die man op het ‘onbewoonde eiland’ die allerlei geheimen kent 
  • Gered worden door een schip 

 Deelnemers aan deze survival zullen in een volledige middag van 14.00 tot 18.00 uur leren hoe zij een rode poon kunnen schoonmaken en roken, (het) leren schoonmaken en eten van een haring als het gaat om voedsel en dat gezamenlijk tot een middeleeuwse maaltijd brengen en nuttigen. Om te kunnen verdedigen wordt een zwaard gemaakt en beschilderd. 

De geheimzinnige man van het onbewoonde eiland neemt iedereen mee in de Kogge en de Hanzegeschiedenis met een bezoek aan het Verteltheater, de Kogge en het middeleeuws huisje. En wordt er gevaren met een Botter om het water te ervaren. 

De geschiedenis van de scheepstypen door de eeuwen heen. Hoe is een Kogge ontstaan en welke schepen zijn afgeleid van de Kogge? 

 In de werkplaats bij de Expositie is de geschiedenis van de ontwikkeling van scheepstypen op basis van eigen gebouwde modellen weergegeven. Tevens wordt gebouwd aan een model van de gevonden IJsselkogge. 

Daarnaast behoort het tot de mogelijkheid om een lezing te organiseren om aan een groter publiek deze ontwikkeling zichtbaar te laten worden. Waarbij ook wordt ingegaan op de ontwikkeling van het dwars getuigde schip tot het zeilen met driehoekige zeilen. 

Privacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media