Kaartje Openmonumentendag 2021 Kampen
klik op de bovenstaande afbeelding om de flyer te downloaden


Extra toegevoegde locaties: 

Cellebroederspoort
Cellebroedersweg 24, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja

De Cellebroederspoort is genoemd naar het klooster van de Cellebroeders. Het is een van de twee overgebleven poorten die Kampen aan deze zijde van de stad nog rijk is. Ooit waren er vijf toegangspoorten aan deze kant van de stad. Het is niet precies bekend wanneer de poort is gebouwd. Er zijn wel documenten uit 1527 waarin de poort wordt genoemd. Net als de Broederpoort is deze poort ook regelmatig verbouwd en uitgebreid. De poort werd vroeger ook bewoond, net als de Broederpoort.

Maquettes
De Cellebroederspoort wordt dit jaar opengesteld door Jan en Ine van der Burgt. Ruim een jaar werkten zij aan de maquette van de Cellebroederspoort. Een tijdje geleden maakten zij ook al een maquette van de Broederpoort. Beide maquettes zijn te zien. U bent van harte welkom!

Rondleiding
Loop mee met de rondleiding langs en in de Cellebroederspoort. U kunt reserveren via: www.kamperevents.nl/OMDKampen. De rondleidingen zijn om 11:15 uur en 14:15 uur.

Museum Huys der kunsten: Bierproeverij met muziek

Voorstraat 20, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Zin in een Kamper Trots biertje? Ontdek en proef dit lekkere biertje tijdens de gratis bierproeverij met een optreden van Henrick Aeltsz en muziek van Henk Jans in Museum Huys der Kunsten. Iedereen is van harte welkom! Vanaf 15.00 uur aan de Voorstraat 20 in Kampen.


R.K. Kapel IJsselmuiden
Rondeweg 7, IJsselmuiden
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Kapel op de Rooms-katholieke begraafplaats van Kampen in IJsselmuiden. Gebouwd in 1889 naar ontwerp van de Amsterdamsearchitect A.C. Boersma.

Gereformeerde kerk Kamperveen
Zuideinde west 12, Kamperveen
Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja

Rolstoeltoegankelijk: Ja De Gereformeerde kerk in Kamperveen is de kleinste zelfstandige gemeente van Nederland. Vanaf februari zijn we begonnen met een grote verbouwing van de kerk. Nu de verbouwing bijna afgerond is, stellen we hem graag open op Open Monumentendag. U bent van harte welkom!


De Burgwal (voormalige Burgwalkerk)

Burgwal 59, Kampen
Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur
Zondag: 10.00 - 17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Hartelijk welkom in De Burgwal – huis van muziek en verdieping. De Burgwal wordt vanaf begin 2019 beheerd door de gelijknamige stichting, die verantwoordelijk is voor programmering, onderhoud en exploitatie. Het interieur van de voormalige Burgwalkerk is vernieuwd.

De Burgwal wil een open en gastvrij huis zijn waar mensen graag vertoeven. In het gebouw komen drie lijnen samen. Deze  vormen de basis voor het profiel en het programma. De lijn van religie en verdieping is evident. Het gebouw is meer dan 140 jaar in gebruik geweest als kerk. Verbouwingen en vernieuwingen in het verleden dienden om dit te onderstrepen of te versterken. Het religieuze element is nu minder dominant, maar blijvend aanwezig, door het gebruik op kerkelijke hoogtijdagen en bij huwelijken en begrafenissen.

En dan natuurlijk de locaties van de plattegrond:

1 Bovenkerk 
Koornmarkt 28, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Zondag 13.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Deze gotische kruisbasiliek heet ook wel de St Nicolaaskerk en is gebouwd vanaf de 12e eeuw. Zijn huidige vorm kreeg hij in de late Middeleeuwen. Opvallend zijn de twee prachtige orgels, waaronder het Hinz orgel uit 1742, en daarnaast de kansel, doopvont, kroonluchters, het Renaissance koorhek en de zetel voor de priester.

Virtuele tour:

In en om de Bovenkerk is een 360 graden virtuele tour te beleven. Kijk virtueel rond in het schip, de gewelven en zie de klokken in de toren van dichtbij. Klik & sleep om rond te kijken en klik door naar een volgende locatie in de Bovenkerk: https://www.juliusmedia.nl/virtual-foto-tour-bovenkerk/

2 De Leuke Hanzestad
IJsseldijk 12, Kampen
Zaterdag 13.00 - 17.00 uur
Zondag 13.00 - 17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja


De Leuke Hanzestad´ is rond 1880 gebouwd en was vroeger een militaire manege van de Van Heutszkazerne.


3 Restaurant de Vierjaargetijden

IJsselkade 59, Kampen
Zaterdag 12.00 - 01.00 uur
Zondag 12.00 - 01.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Gebouwd rond 1900 als villa en later gebruikt als bankgebouw. Het interieur heeft nog originele elementen. Prachtige locatie om te genieten van een hapje en een drankje. Binnen of buiten op het terras aan de IJsselkade.

4 SNS Historisch Centrum
Burgwal 43, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00
Zondag 13.00 - 17.00

Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

De voormalige Nutsspaarbank met origineel bankinterieur uit 1928, gebouwd in traditionalistische bouwstijl naar een ontwerp van G. Hoekzema. U kunt de tijdelijke expositie met drone foto’s van fotograaf Freddy Schinkel te zien. Het SNS Historisch Centrum is ook virtueel te bezoeken!  

Op de computer: https://www.snshistorischcentrum.nl/virtuele_rondleiding/
Voor op de smartphone: https://www.snshistorischcentrum.nl/virtuele_rondleiding_mobiel/index.html


5 Zalkerveer, theehuis 
Veecaterdijk 12A, ’s-Heerenbroek
Zaterdag 10.00-17.00
Zondag 13.00 - 17.00

Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Op vertoon van de Open Monumentendag flyer kunt u op de zaterdag gratis gebruik maken van het Zalkerveer.
Het veer zorgt voor de verbinding tussen Zalk en ’s-Heerenbroek en biedt u de 
mogelijkheid om een rondje te fietsen langs beide oevers van de IJssel. U treft hier het fietsknooppunt 3. Ook het theehuis is geopend. Daar kunt u een kop koffie met versgebakken appeltaart krijgen op een van de mooiste plekjes van Nederland. Geniet daarbij van het weidse uitzicht over de IJssel en beleef de IJsseldelta van binnenuit. Twaalf mensen met een verstandelijke beperking heten u van harte welkom en bedienen u graag.


6 Koggewerf 
Havenweg 7, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00
Zondag 13.00 - 17.00
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

De Koggewerf met expositieruimte, vissershuisje en de Kamper Kogge zijn te bezichtigen. Bekijk de expositie over de Hanzetijd, de Kamper Kogge en de IJsselkogge. Het middeleeuws vissershuisje is van binnen te bekijken. Bovendien kun je op de Kamper Kogge! Op de Koggewerf worden verschillende ambachten beoefent: zie hoe de smid werkt in zijn smederij, hoe een mandenmaker zijn manden maakt en een visser zijn netten boet.

7 Voormalige Synagoge
IJsselkade 33, Kampen
Zaterdag 13.00-17.00
Zondag 13.00 - 17.00
Toegang: betaald
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

De synagoge is in de 19e eeuw gebouwd in neoclassicistische stijl. Op de galerij is een permanente tentoonstelling over de Joodse geschiedenis van Kampen te zien.  Er is een tijdelijke tentoonstelling op beide locaties te zien van: Christie van der Haak – Nouveau Deco. Every pattern has a meaning.


8 Stedelijk Museum Kampen 
Oudestraat 133, Kampen
Zaterdag 13.00-17.00
Zondag 13.00 - 17.00
Toegang: betaald
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Het museum is gevestigd in het voormalige oude en nieuwe raadhuis. Het oude raadhuis dateert van oorsprong uit ca. 1350. In het oude raadhuis kunt u de Schepenzaal bezichtigen. Het nieuwe raadhuis kreeg na tal van verbouwingen rond 1830 het huidige uiterlijk. Het museum heeft een vaste historische collectie over water, religie, het Huis van Oranje en rechtspraak & bestuur.

Er is een tijdelijke tentoonstelling op beide locaties te zien van: Christie van der Haak – Nouveau Deco. Every pattern has a meaning.

9 Lutherse Kerk
Burgwal 85, Kampen
Zaterdag 13.00-17.00
Zondag 13.00 - 17.00
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Nee

De kerk is gebouwd in 1843 naar een ontwerp van stadsarchitect Nicolaas Plomp. Ook het orgel is in 1843 door C.F.A. Naber uit Deventer gebouwd. U kunt het interieur en de gebrandschilderde ramen bezichtigen. Deze zijn ontworpen door ds. De Cock uit Weesp in 1947.


10 
Museum De Stadsboerderij & Natuurvereniging IJsseldelta
Groenestraat 94, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 
Toilet aanwezig: Nee
Rolstoeltoegankelijk: Nee

Authentiek ingerichte stadsboerderij van rond 1900. Vrijwilligers in klederdracht beelden het boerenleven uit en vertellen over het leven van de stadsboeren en hun familie. In de voormalige mestvaalt achter de boerderij is een foto-expositie ingericht. Dit jaar is staat een limonadekoe op stal die kinderen mogen melken.

De Natuurvereniging Ijsseldelta is gevestigd boven de museumboerderij op de voormalige hooizolder. Hier is nog prachtig de hoge dakconstructie te zien en de balken. Er zal informatie zijn over de natuur in en om Kampen, met documentatie en informatie vanuit het heden en verleden.

Kinderen kunnen activiteiten doen zoals herkennen van plantjes, insecten en kleurplaten inkleuren. Of echt inzoomen met een microscoop! Er is koffie/thee en limonade tegen een vrijwillige bijdrage.


11 Sint Annakapel
Broederweg 10, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

De laatgotische, eenbeukige kapel hoort van oorsprong bij het Cellezustersconvent. In 1823 werd de kerk eigendom van de Doopsgezinden en werd het interieur ingrijpend aangepast. Het orgel dateert uit 1897 en is van de Kamper orgelmaker J. Proper. Luister naar het orgelspel of bespeel hem zelf. Sinds 2017 is de kapel eigendom van een stichting die het gebouw in stand wil houden en verhuurt voor o.a. trouwerijen, uitvaarten, concerten en andere bijeenkomsten.


12 Dorpskerk IJsselmuiden
Dorpsweg 53, IJsselmuiden
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Van oorsprong Romaanse kerk met uitbreidingen uit de 19de en 20ste eeuw. Het 300 jaar oude en recent gerestaureerde Verhofstadt-orgel wordt bespeeld. Oude foto’s van exterieur en interieur zijn te bezichtigen.

Kinderen kunnen een foto-puzzeltocht doen in en om de kerk.

Als kerkelijke gemeente ontvangen we graag gasten en iedereen wordt koffie/thee aangeboden. In combinatie met een stoel, een goed gesprek en openbare toiletten, blijven bezoekers hier best vaak lang hangen.


13 Dr. Kolff Stichting in het Myosotis
Engelenbergplantsoen 3, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Het Stadsziekenhuis Stichting Engelenberg werd gebouwd in 1911-1916 naar ontwerp van architect Willem Kromhout. Prof. Dr. Willem Kolff ontwikkelde hier in 1943 de eerste kunstnier ter wereld

Er zijn rondleidingen in een gedeelte van het voormalige stadsziekenhuis. De werkkamer van dokter Kolff is te bezichtigen met elk half uur een toelichting op de uitvinding van de kunstnier.


14 Molen De Valk
Brinkweg 11, Zalk
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja

Bij de molen zijn vanwege het thema ‘Mobiel Erfgoed’ enkele oldtimers te bekijken. Dit is mede georganiseerd door de stichting Oldtimer Vrienden Zalk.


15 Museum De Kroon
Zwolseweg 79, ’s-Heerenbroek
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Nee
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Museum De Kroon is een gerestaureerde doorrijschuur in ’s Heerenbroek. Er zijn exposities te zien over ‘s-Heerenbroek. Het bevrijdingsjaar wordt uitgelicht in verhalen over de oorlog en bevrijding van ’s-Heerenbroek op 14 april 1945. Ook is er een expositie over de levensloop van de beroemde weerman en oud dorpsgenoot Jan Pelleboer, voormalige ondernemers van ’s-Heerenbroek en het bezoek van het koningspaar aan ‘s Heerenbroek in 2013.


16 & 17 De Eenhoorn koffie & thee en Sigarenfabriek De Olifant
Oudestraat 101-103, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: ja
Rolstoel toegankelijk: ja 

Ontdek de wereld van koffie, thee en sigaren bij De Eenhoorn. Vakmanschap en kwaliteit is waar De Eenhoorn voor staat. In onze fabriek nemen wij jou mee op reis en laten de route van grondstof tot eindproduct zien. Proef, ruik, zie en beleef! Er worden ook rondleidingen gegeven.

18 Miniaturenboerderij Klein Kampen
Nesweg 4, Kampereiland
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Hier moet je echt een keer geweest zijn. Madurodam op Kampereiland. Zelfgemaakte miniaturen (schaal 1:10) van oude gebouwen uit Kampen en omgeving. Ook zijn oude landbouwtractoren en werktuigen te zien.


19 Ikonenmuseum
Buiten Nieuwstraat 2, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Zondag 13.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Het museum is gevestigd in een deel van een kloostercomplex, waar tot 1579 de Minderbroeders gevestigd waren. De vaste collectie en de mini tentoonstellingen Nouveau Riza en ‘Mijn Ikoon´ zijn gratis te bezoeken. Tegen betaling is de tentoonstelling Inspiratie – een ontmoeting tussen de collectie van Henk en Babs Helmantel en ikonen uit de collectie van het Ikonenmuseum. In zes zalen zullen middeleeuwse beelden, stillevens, kerkinterieurs, ikonen en andere objecten worden getoond, zorgvuldig bij elkaar gezocht door Henk, Babs en de curator van het museum.

Het is de derde keer dat het Ikonenmuseum en museum Helmantel samenwerken. In eerdere exposities werd de nadruk gelegd op de kerkinterieurs en middeleeuwse beelden in de collectie Helmantel. Dit keer is gekozen voor een thematische, associatieve aanpak, waarbij iedere zaal een eigen thema en verbinding heeft. Voorbeelden van de zeven thema’s zijn Tand des tijds, waarbij schilderijen van archeologische voorwerpen worden gecombineerd met 16e-eeuwse ikonen en Byzantijnse kruizen uit de Middeleeuwen, en Lazarus, waar thema’s als dood en leven, licht en donker en het perspectief op de opstanding worden getoond.


20 Gemaal Broeken en Maten
Flevoweg 74, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: beperkt

Het stoomgemaal uit 1865 wordt gebruikt voor het bemalen van de polder Broeken en Maten. In 1928 is het omgebouwd als elektrisch gemaal. U kunt op het vernieuwde buitenterrein nog meer oude machines en gereedschappen bewonderen. De kruipruimtes van het oude gebouw uit 1865 zijn te bewonderen.

Begeef u onder het gebouw met ongeveer 25 meter gang en gemetselde gewelven en bezichtig de fundering van de oude schoorsteen van de stoommachine. 
Het thema dit jaar is twintig jaar renovatie. Bekijk wat er in die 20 jaar allemaal is gebeurd! Er worden rondleidingen gegeven en het gemaal draait de hele dag! 

TIP! Ga het water op met de waterfiets, bekijk de onderwaterwereld met een schepnetje en vergrootglas.


21 N.H. Kerk Wilsum
Dorpsweg 13, Wilsum
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja 

De kerk van Wilsum stamt uit 1050 en was gewijd aan St. Lambertus. Het is een van de oudste kerken van Overijssel. In de kerk zijn een aantal muurschilderingen te zien die in 1982 onder het kalk vandaan zijn gehaald. 

U kunt meelopen met een rondleiding om meer over de kerk te horen. Kinderen zijn welkom om in de kerk hun eigen muziekinstrument of het orgel te bespelen (gewijde en klassieke muziek). De vaste organisten zullen orgelsolo’s laten horen en jongeren en volwassenen die orgel kunnen spelen zijn ook welkom. U kunt de toren beklimmen en de gewelven van bovenaf bekijken. In de toren is ook een unieke historische angelusklok te zien.


22 Stadsgehoorzaal Kampen
Burgwal 84, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja 

De Stadsgehoorzaal is het theater van de stad, dus bij uitstek de plek waar men geniet. De neoclassicistische bouwstijl van het statige pand zorgt voor een schitterende omlijsting van tal van professionele en amateurproducties, feesten en partijen, vergaderingen en recepties. Kom vooral even langs om de unieke sfeer te proeven. De theaterzaal en de foyers zijn te bezichtigen.


23 De Poortkerk
Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur 
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Deze kerk wordt ook wel de Poortkerk genoemd en is gebouwd in 1951 in een voor de wederopbouwperiode kenmerkende stijl. Het ontwerp is van prof. Lansdorp. De kerk heeft een Koff-orgel uit Utrecht uit het jaar 1909.

24 De Stadskazerne
Oudestraat 216, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

De Stadskazerne is gevestigd in de voormalige Van Heutszkazerne. De kazerne was nog tot 1973 in gebruik als dienstplichtkazerne. Daarna van 1976 tot aan 2003 het huis van de Kunstacademie in Kampen. Tijdens Open Monumentendag is er in de Stadskazerne zowel binnen en buiten veel te ontdekken.

Activiteitenprogramma:
- Boekenmarkt buiten voor het gebouw door Stadsarchief Kampen, Bibliotheek Kampen en Historische Vereniging ‘Jan van Arkel’.
- Expositie in De Stadskazerne: Wat een plaatje, het heden en verleden van Kampen in beeld met prachtige filmbeelden uit 1950.
- Kampen Nieuwe Stijl op het plein voor de Stadskazerne
- Film Mobiel Erfgoed in het Informatiecentrum van het Stadsarchief Kampen
- Het Informatiecentrum van het Stadsarchief is geopend. Daar laten we mooie foto’s en archiefstukken zien. En geven graag informatie over de Van Heutszkazerne en de geschiedenis van Kampen door de vrijwilligers en medewerkers van het Stadsarchief Kampen en de Historische Vereniging Jan van Arkel. 
- Groot Hanzebordspel op straat voor kinderen om te spelen. 
- Zoek de 10-verschillen.
- Neem een kijkje bij archeoloog Alexander Jager! 


25
Ned. Hervormde kerk Zalk & Veecaten / Sint Nicolaaskerk
Kerkplein 22, Zalk
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Eénbeukige kerk met Romaanse en Gotische onderdelen uit 1400. U kunt de preekstoel en herenbank van de voormalige havezate Buckhorst, het orgel en de toren bezichtigen. Luisteren naar het orgelspel door organisten. Bekijk de kerk van buiten en van binnen via http://www.skyfocus.nl/SkyFocus/Tours/Zalk-Kerk/.


26 Broederkerk
Broederstraat 16, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Fancy Fair van 10-15 uur
Vanaf 10.00 uur is er een Fancy Fair, een gezellig markt waar u kan snuffelen tussen 2e-handskleding, boeken, huis-, tuinspulletjes en speelgoed. De opbrengst is voor ons zendingsechtpaar die woont en werkt in Rostock Evershaven in Duitsland. Zij willen daar voor vrouwen een naaiproject opstarten en hebben geld nodig om hiervoor materialen aan te schaffen. De fair wordt op 15.00 uur opgeruimd.

Rondleiding om 15.00 uur
Ook dit jaar is er de mogelijkheid kennis te maken met de Broederkerk en het Broederhuis, delen van het vroegere Franciscaner klooster. In een één uur durende rondleiding maakt u kennis met de bijzonderheden van het gebouw en wat er zich allemaal tussen die muren heeft afgespeeld.
Deze rondleiding begint om 15.00 u. Verzamelpunt is de ingang van de Broederkerk aan de kant van de Burgwal.


27 Molen d'Olde Zwarver
IJsseldijk 92, Kampen
Zaterdag 09.00-16.30 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Nee

Deze windkorenmolen uit 1842 maalt spelttarwe en rogge. Bij voldoende wind zijn er maaldemonstraties. Kinderen kunnen een spannende speurtocht doen door de molen, graan dorsen en malen. Ook worden er meelproducten verkocht.


28 Nieuwe Kerk
Broederweg 34, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

Deze kerk uit 1912 is ontworpen door Tjeerd Kuipers. Hij liet zich hierbij inspireren door de bouwstijl van Berlage. Kuipers was de meest productieve kerkontwerper van vooral gereformeerde kerken in de periode 1850-1940. Het betreft een Pels-orgel uit 1959, dat in 2009 is omgebouwd door de firma Nijsse. Het orgel mag bespeeld worden.


29 Buitenkerk of Onze lieve vrouwe kerk
Buiten Nieuwstraat 101, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

De bouw van deze hallenkerk werd gestart in de 14de eeuw. De naam ‘Buitenkerk’ is ontleend aan de plek van de kerk: het nieuwe stadsdeel de Buitenhoek, dat oorspronkelijk buiten de stadsmuur lag. De gewelven zijn te bezichtigen voor € 3,00-.

30 Quintus Kampen
Vloeddijk 38, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja 
Rolstoel toegankelijk: Ja 
Het hele programma van workshops en muziek in Quintus en op de andere locaties vindt u via deze link: https://www.quintuskampen.nl/images/downloads/QUINTUSPROGRAMMA_OPEN_MONUMENTENDAG_11_SEPTEMBER_2021.pdf

Quintus is hèt centrum voor kunst en kunsteducatie voor Kampen en wijde omgeving, met meer dan 100 cursussen en workshops voor kinderen, jongeren en volwassenen, scholen, bedrijven, verenigingen en instellingen. Quintus is continu in ontwikkeling en sluit met nieuwe, frisse en eigentijdse activiteiten helemaal aan op de hedendaagse ontwikkelingen.

Activiteitenprogramma:
Kom op Openmonumentendag naar het bruisende kunstencentrum van Kampen. Maak een rondje langs de Grafiek Expositie Kampen, luister naar muziek tijdens de vele presentaties en open repetities (ook bij andere monumenten zijn leerlingen van Quintus deze dag actief!) Kijk binnen bij de musicallessen en de Grafiekwerkplaats of volg een korte workshop. Daarnaast vertellen we je graag tijdens een rondleiding over de 5 functies die ons pand tot nu toe heeft gehad. Om 14.00 uur en 15.00 uur kun je aansluiten voor de rondleiding waarbij Trudi Brink je mee terug neemt in de tijd! Ook is de Open Monumenten Dag film 2021 bij ons te bekijken! Het hele programma vind je op deze webpagina: https://www.quintuskampen.nl/nieuws/1297-quintus-open-ik-mag-weer-jij-ook.html

Informatie over de Grafiek Expositie Kampen:
Op de Grafiek Expositie Kampen is het werk van maar liefst 19 professionele grafische kunstenaars te zien! Ze reageerden op een oproep ter ere van de opening van de Grafiekwerkplaats Quintus wat resulteerde in een prachtige en diverse expositie. De expositie laat zien hoe veelzijdig, karakteristiek en boeiend grafiekkunst is. De kunstenaars werken allen met heel verschillende technieken en thema’s. Naast grote prenten zijn er ook diverse kleinere werken en objecten te zien in de verkoopvitrine.


31 Dagbesteding UIt de Kunst
Loswalweg 9, Kampen
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Toilet aanwezig: Ja
Rolstoeltoegankelijk: Ja

In tien minuten loopt u vanaf de Buitenhaven langs de IJssel naar het atelier en galerie van Margreet de Boer aan het haventje ´De Riette´. U wordt daar gastvrij ontvangen door Margreet de Boer en haar man Hayo de Vries. Er is koffie, thee of limonade met appelgebak (€ 2) op het  zonnige plein voor het huis.

Pand op de voormalige vuilnisbelt
Het vrijstaande pand is gebouwd in 1870 aan het eind van de Beltweg, de voormalige vuilnisbelt van Kampen. In het pand werden alle gewassen poeptonnen opgeslagen die met paard en wagen naar de stad werden gebracht. Na veranderingen met de riolering in Kampen werd het pand gebruikt als woonhuis en de helft als bedrijfsruimte in dienst van de groenvoorziening van Kampen. Nu staat het huis bekend als een huis waar kunst wordt gemaakt. Het bestaat uit twee gedeelten. Een woonhuis en een kunstruimte . De kunstruimte bestaat uit een Atelier en een Galerie. Kunstenares Margreet de Boer geeft schilderlessen aan volwassenen, kinderen en aan personen met een beperking. Het huis is een interessant en leuk huis om te bezoeken. Ook is er een expositie van schilderijen te bezichtigen. Er wordt een workshop houtskooltekenen gegeven voor kinderen en volwassenen. Vanaf 12 uur tot 16.00 uur.

In het Open Monumentendagweekend zijn werken van de kunstenaars te koop. Komt u ook?
Voor info: www.schilderlessen-margreetdeboer.nl  en www.dagbestedinguitdekunst.nl 

 

Privacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media