Op zaterdag 11 en zondag 12 september gaat de Open Monumentendag door! 30 monumenten openen hun deuren. Hier vind je de actuele informatie, activiteiten en meer over de deelnemende monumenten. De locaties kun je herkennen aan de vlag van Open Monumentendag. Volg Open Monumentendag Kampen via Facebook: https://www.facebook.com/OMDKampen voor de laatste nieuwtjes. 

Thema Mobiel Erfgoed

Dit jaar is het thema Mobiel Erfgoed in Hanzestad Kampen. Er is een speciale route en een tweede editie van de Open Monumentendag film gemaakt.
Via de app Stadsgids Kampen is een route langs mobiel erfgoed vroeger en nu te wandelen/fietsen of per auto. De route leert hoe mobiliteit is veranderd, en hoe je sporen van mobiliteit van vroeger nog altijd kunt terugvinden in het Kampen van nu.

Direct naar

Alle locaties
Reserveer gratis rondleiding
Bierproeverij en muziek 
Boekenmarkt
Muziek in de stad
Open Monumentendagfilm
Onze tips om te combineren 


Deze locaties zijn geopend tijdens Open Monumentendag in de gemeente Kampen


Kaartje Openmonumentendag 2021 KampenKlik op het bovenstaande kaartje of op deze link om naar het programma, de informatie van de verschillende locaties te gaanOp deze pagina vind je ook de later nog bijgekomen locaties. 

Open Monumenten Zaterdag

Deze locaties zijn geopend op zaterdag 11 september: 

Bovenkerk, De Leuke Hanzestad, Restaurant De Vier Jaargetijden, SNS Historisch Centrum, Zalkerveer en Theehuis, Koggewerf, Voormalige synagoge, Stedelijk Museum, Lutherse kerk, Museum De Stadsboerderij en Natuurvereniging Ijsseldelta, Sint Annakapel, Dorpskerk IJsselmuiden, Dr. Kolffstichting in het Myosotis, Molen De Valk, Museum de Kroon, De Eenhoorn Sigarenfabriek De Olifant, Miniatuurboerderij Klein Kampen, Ikonenmuseum, Gemaal Broeken en Maten, N.H. Kerk Wilsum, Stadsgehoorzaal Kampen, De Poortkerk, De Stadskazerne, Ned. Hervormde kerk Zalk & Veecaten, Broederkerk, Molen d’Olde Zwarver, Nieuwe Kerk, Buitenkerk, Quintus, Dagbesteding Uit de Kunst, Cellebroederspoort, RK Kapel, Burgwalkerk, Gereformeerde kerk Kamperveen.  


Open Monumenten Zondag

Deze locaties zijn geopend op 12 september: 

Bovenkerk, De Leuke Hanzestad, Restaurant De Vier Jaargetijden, SNS Historisch Centrum, Zalkerveer en Theehuis, Koggewerf, Voormalige synagoge, Stedelijk Museum, Lutherse kerk en het Ikonenmuseum, Burgwalkerk.

Rondleiding Nieuwe Toren, Koornmarktspoort en Cellebroederspoort op zaterdag 11 september 

De Nieuwe Toren is een monument uit 1663. Met de centrale ligging heeft u op 33 meter hoogte het mooiste uitzicht over Kampen. U kunt van het prachtige uitzicht over Kampen genieten. De Cellebroederspoort is een stadspoort uit de 15e eeuw. Het is in 1617 in renaissancestijl verbouwd. De Koornmarktspoort stamt uit de 14e eeuw.

Door het Coronavirus is het helaas niet mogelijk om de prachtige monumenten op een normale wijze open te stellen tijdens de Open Monumenten Dag 2021.  Alleen de Cellebroederspoort is geopend van 10.00 - 17.00 uur. De Cellebroederspoort wordt dit jaar opengesteld door Jan en Ine van der Burgt. Ruim een jaar werkten zij aan de maquette van de Cellebroederspoort. Een tijdje geleden maakten zij ook al een maquette van de Broederpoort. Beide maquettes zijn te zien. U bent van harte welkom!

We organiseren meerdere rondleidingen per dag, u kunt hieronder gemakkelijk uw tickets (gratis) reserveren.  Loop mee met de rondleiding langs en in de Nieuwe Toren, de Koornmarktspoort en Cellebroederspoort. U kunt reserveren via: www.kamperevents.nl/OMDKampen

- Rondleiding Koornmarktspoort 12:00 uur, 15:00 uur

- Rondleiding Cellebroederspoort 11:15 uur, 14:15 uur

- Nieuwe Toren 10:00 uur, 13:00 uur,  16:00 uur

Open Monumentendagfilm

Gaat u liever de deur niet uit of zit u in quarantaine? Op RTV IJsselmond en RTV Oost is deel twee van de Open Monumentendag film te zien. Theo van Mierlo vertelt u van alles over historie van Mobiel Erfgoed in Kampen. Denk aan verdwenen stations, de Oudestraat als autoweg, de bruine vloot en nog veel meer. Herman Broers leidde dit project en Julius Media maakte de film. De film is te zien in Quintus en de Stadskazerne. Exclusief voor bewoners van Margaretha en Myosotis zijn er gezellige plekken ingericht waar zij kunnen genieten van deze film.

Bierproeverij met muziek 

Zin in een Kamper Trots biertje?

Ontdek en proef dit lekkere biertje tijdens de gratis bierproeverij met een optreden van Henrick Aeltsz en muziek van Henk Jans in Museum Huys der Kunsten. 
Iedereen is van harte welkom!
Vanaf 15.00 uur aan de Voorstraat 20 in Kampen. 

Kom snuffelen en sneupen

Dit jaar nieuw bij De Stadskazerne is een boekenmarkt. Bibliotheek Kampen, HV Jan van Arkel en Stadsarchief Kampen staan met kramen voor het gebouw. Betaling: contant. Zaterdag 11 september tussen 10.00 en 17.00 uur.

Muziek in de stad 

Het hele programma van workshops en muziek in Quintus en op de andere locaties vindt u via deze link: https://www.quintuskampen.nl/images/downloads/QUINTUSPROGRAMMA_OPEN_MONUMENTENDAG_11_SEPTEMBER_2021.pdf

 

Combineer een bezoek aan Open Monumentendag met deze tips

Met de Zalkerveer over de IJssel
Veecaterdijk 12A, ’s-Heerenbroek. 

Op vertoon van de flyer kunt u op de zaterdag gratis gebruik maken van het Zalkerveer. Het veer zorgt voor de verbinding tussen Zalk en ’s-Heerenbroek en biedt u de mogelijkheid om een rondje te fietsen langs beide oevers van de IJssel. U treft hier het fietsknooppunt 3. Ook het theehuis is geopend. Daar kunt u een kop koffie met versgebakken appeltaart krijgen op een van de mooiste plekjes van Nederland. Geniet daarbij van het weidse uitzicht over de IJssel en beleef de IJsseldelta van binnenuit. Twaalf mensen met een verstandelijke beperking heten u van harte welkom en bedienen u graag.

Wandel- of fietstochten 
- Kampen Stadsgids app

Ontdek Kampen met de verschillende routes in de Kampen Stadsgids App. Laat je leiden van punt naar punt met de Nautische Hanzewandelingen of kies zelf je route bij de Selfieroute en de Welkom in Kampenroute. Download de app in de Google Play Store of Apple Store.

- Ambachtelijke route
Download de gratis route door de binnenstad langs de ambachten: https://stad.kampen.nl/nl/beleef/wandelen-fietsen-varen/15831-wandelen.html. Of haal het boekje met de route bij één van de Tourist Info's. Daarnaast vind je de Ambachtelijke route in de gratis Stadsgids app.

Wandelen in de omgeving
Heb je zin om te wandelen in de IJsseldelta en wil je jouw route zelf uitstippelen? Liever een wandelkaart op zak? Kom dan naar een van de Tourist Info's voor de Wandelkaart IJsseldelta of klik hier voor een overzicht van de digitale wandelroutes: https://www.ontdekdeijsseldelta.nl/Wandelen/ 

Fietsen in de omgeving
- IJsseldeltaroute, Zalkerveerroute, Route Rondje-Pontje, Kampereiland: www.sinds1363.nl, Smaakroutes. De keuze is reuze! 

Lekker fietsen rond Kampen en genieten van de vele (h)eerlijke streekproducten die de regio biedt?! Dat kan! Download de twee smaakroutes die ontwikkeld zijn door IJsseldelta Marketing: https://www.ontdekdeijsseldelta.nl/Fietsen/Fietsroutes/. Fiets een rondje over het Kampereiland of door het unieke polderlandschap Mastenbroek en geniet van de streekproducten die onderweg voorbij komen. Sportief en culinair! 

Privacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media